OOH wijzigingen in 2019 - Kinetic NL
Nieuws & Insights
OOH wijzigingen in 2019
10 januari 2020
  • Nieuws

OOH in 2019 – vele veranderingen in het speelveld

Voor Out of Home was 2019 het jaar wat gekenmerkt werd door een aantal grote overnames en fusies van exploitanten. Een aantal netwerken is van eigenaar gewisseld en verschillende spelers zijn samengegaan of overgenomen. Hier een korte samenvatting van de grootste veranderingen van het afgelopen jaar.

Ocean Outdoor: grote schermen, grote speler

Begin 2019 werd bekend dat twee grote spelers op de DOOH-markt, Interbest en Ngage, werden overgenomen door de Britse partij Ocean Outdoor. Hiermee kwam Ocean meteen met een breed aanbod aan digitale schermen op de Nederlandse markt: langs de snelweg, in stations en in stadscentra. Niet veel later nam Interbest ook de digitale masten van Beyond Outdoor over, en aan het eind van het jaar volgden ook de digitale masten van Clear Channel. Hierdoor is Ocean Outdoor nu de grootste speler op het gebied van DOOH.

Exterion Media: uitbreiding naar tankstations

Ook voor Exterion Media was het een dynamisch jaar. Nadat zij in 2018 door de Britse radiopartij Global overgenomen zijn, waren er in de eerste helft van 2019 geen opvallende veranderingen. In het najaar werd echter een nieuwe overname bekend: het digitale tankstationnetwerk van MMD Media is nu in handen van Exterion Media. Hiermee breiden zij hun digitale netwerk enorm uit naar ongeveer een derde van de digitale markt.

NS-stations: nieuwe aanbesteding

Eind 2019 werd bekend dat alle objecten op de NS-stations voorlopig niet ingezet kunnen worden vanwege een rechtszaak. Het gaat om alle objecten (analoog en digitaal) van Exterion Media en Ocean Outdoor. De verwachting is dat er begin 2020 een nieuwe aanbesteding bekendgemaakt zal worden, waarna het netwerk vanaf juni weer live gaat met de gekozen exploitant(en).

Centercom: extra Bereik

Ook Centercom breidde dit jaar uit door een overname van Bereik. De 75 digitale schermen (met name billboards en masten) bevinden zich in de roadside omgeving en zijn verspreid door Nederland. Deze schermen worden onderdeel van het portfolio van Centercom, maar Bereik blijft als zelfstandig label bestaan. Naast digitaal aanbod in supermarkten en horecagelegenheden voegt Centercom hiermee ook de roadside omgeving toe, waar de schermen zich bevinden.

Full motion content & programmatic

Afgelopen jaar is de discussie rondom full motion content op straat losgebarsten. Een aantal grote (met name linksgeoriënteerde) gemeentes heeft zorgen om het negatieve effect wat dit type content zou hebben op de verkeersveiligheid. Eerder in 2019 werd bekend dat de digitale schermen van JCDecaux mogen blijven staan in Amsterdam, maar dat er wel restricties worden opgelegd wat betreft de beweging in de uitingen. Op dit moment is full motion content niet toegestaan in Amsterdam: op schermen langs de weg mogen alleen stilstaande uitingen getoond worden en in voetgangersgebieden animated stills. In andere grote steden is full motion nog wel mogelijk.

Ook zonder beweging is de toegevoegde waarde van digitaal groot. Zo worden de mogelijkheden van dynamische content en programmatic buying steeds groter, zeker nu JCDecaux eind 2019 het flexibele planningsplatform VIOOH heeft gelanceerd. Bijna alle Nederlandse DOOH schermen zijn nu programmatic in te kopen, wat enorme voordelen heeft wat betreft flexibiliteit, relevantie en aansluiting op andere digitale media.

Hillenaar Outdoor breidt uit

Hillenaar Outdoor is in rap tempo aan het uitbreiden en heeft ook dit jaar weer een paar nieuwe concessies gewonnen, zoals Nieuwegein, Zoetermeer en Leiderdorp. In de verschillende gemeentes hebben ze meerdere formaten, waaronder abri’s, billboards en digitale schermen.

We zijn benieuwd welke OOH ontwikkelingen 2020 ons gaat brengen! Uiteraard staan we bij Kinetic altijd klaar om je vragen te beantwoorden.