Beste (D)OOH cases van 2019 - Kinetic NL
Nieuws & Insights
Beste (D)OOH cases van 2019
10 januari 2020

2020 is aangebroken; een mooi moment om terug te blikken op het afgelopen jaar. Voor de gelegenheid noemen we graag, in willekeurige volgorde,  een aantal van de beste (D)OOH cases van 2019.

Hier alvast een voorproefje van onze selectie:
• Dream Crazy – Nike
• The Sign – Coca-Cola
• Call For Help – Calm
• Bee Hotels – McDonald’s
• A decade wrapped – Spotify
• OranjeLeeuwinnen – ING
• Dracula- BBC
• Fake Newsstand – Columbia Journalism Review
• Street Vet – Purina
• Memorials of Amsterdam – 4 en 5 mei comité
• The Land of Free Press – Helsingin Sanomat

Dream Crazy – Nike (Verenigde Staten)

Ter ere van het 30 jarig bestaan van de ‘Just Do It’ tagline lanceerde Nike de Dream Crazy campagne waarin verscheidene atleten getoond werden. Eén van de uitingen liet Colin Kaepernick, voormalig American Football speler, zien met de volgende test: “Believe in something. Even if it means sacrificing everything.” Hiermee speelden ze in op de discussie die onstond naar aanleiding van een reeks protesten tijdens NFL wedstrijden. Kaepernick startte hier in 2016 mee door te knielen tijdens het nationaal volkslied om te protesteren tegen politiegeweld en enkele andere spelers volgden later zijn voorbeeld. Kaepernick kreeg veel kritiek en toen hij aan het einde van het seizoen dat jaar zichzelf terugtrok uit zijn toenmalige contract bleek het onmogelijk om te tekenen bij een ander team. Hiermee werd zijn carrière als NFL speler tot een halt gebracht.

Juist door de heftige discussie rondom het protest van Kaepernick kon de campagne sterk inspelen op emotie. Met de uiting won Nike de buitenreclame hoofdprijs van de Cannes Lions International Festival of Creativity 2019. De jury gaf daarbij aan dat zij de prijs graag wilden uitdelen aan OOH-werk dat een bijdrage wist te leveren, iets wat Nike zeker deed door zich achter dit lastige maatschappelijke issue te scharen. Daarvoor ontving Nike veel kritiek dat is echter niet het enige wat gebeurde: hun online sales stegen met bijna een derde.

The Sign – Coca-Cola (Europa)

Coca-Cola wil voor 2025 alle verpakkingen die zij gebruiken recyclebaar maken. Om consumenten aan te sporen te recyclen startte Coca-Cola een OOH campagne waarmee ze de dichtstbijzijnde prullenbak goed zichtbaar maakten. In het design werd gebruik gemaakt van het bekende witte lint over een rood gekleurde achtergrond die normaal de Coca-Cola blikjes siert. In de creatie liep het witte lint uit in een hand die wees naar de recycle mogelijkheden. Dit creëerde op een slimme manier interactie met de omgeving. In andere landen, waaronder Nederland, werd niet gerefereerd aan de prullenbak maar werd opgeroepen om geen Coca-Cola meer aan te schaffen als het vervolgens niet gerecycled zou worden. De campagne ontving een Bronze Lion tijdens de Cannes Lions International Festival of Creativity 2019.

Call For Help – Calm (Verenigd Koninkrijk)

In het Verenigd Koninkrijk heerst een geestelijke gezondheid crisis. Zo is zelfmoord de grootste doodsoorzaak van mannen onder de 45 jaar. Met de dynamische campagne Call For Help wilde liefdadigheidsinstelling Calm hun hulplijn onder de aandacht brengen. Met een serie DOOH schermen in grote Engelse steden konden mensen live volgen hoe oproepen binnen kwamen. Wanneer de telefoon werd opgenomen was er een ringtone hoorbaar om de aandacht van voorbijgangers naar het scherm te trekken. Vervolgens kon men op het scherm zien dat de oproep in behandeling was, waarmee Calm wilde laten zien hoe regelmatig en snel mensen geholpen konden worden. De campagne leverde een earned media bereik op van 31.000.

Bee Hotels – McDonald’s (Zweden)

De leefomgeving van bijen wordt steeds kleiner. Dat is niet alleen voor de bijen problematisch maar ook voor ons, want zij spelen een cruciale rol in de voedselketen. Om dit probleem aan te pakken heeft McDonald’s innovatieve OOH objecten laten plaatsen die een tweevoudige rol vervullen. Bij een aantal vestigingen in Zweden zijn billboards geplaatst die niet alleen als reclameruimte functioneren maar ook als bijenhotel. Deze permanente installaties zijn van hout gemaakt en in de tekst ‘Always open’ zitten openingen waarin de bijen en andere insecten zich kunnen nestelen.

A decade wrapped – Spotify (globaal)

Om de jaren 10 van de 21e eeuw af te sluiten kwam het in-house team van Spotify met een globale OOH campagne. Op humoristische wijze gebruikte Spotify data uit het afgelopen decennium en wist daarmee goed aan de doelgroep, de millennials, te relateren. Zo kwam de bekende meme ‘me, also me’ voorbij en zag men hoe vaak bepaalde (foute) nummers gedraaid werden door de tijd heen.

OranjeLeeuwinnen – ING (Nederland)

Tijdens het WK vrouwenvoetbal werd programmatic inkoop gecombineerd met dynamische creatie om op digitale schermen mensen op de hoogte te kunnen houden van belangrijke momenten gedurende de wedstrijden. Als er gescoord werd, werd er getoond wie er scoorde en de stand op dat moment. Met deze dynamische en flexibele DOOH-campagne kon iedereen die niet in gelegenheid was de wedstrijd te kijken toch live op de hoogte gehouden worden. Door de relevantie van de boodschap scoorde de campagne hoog op opvallendheid, relevantie en mate van sympathie.

Dracula- BBC (Verenigd Koninkrijk)

Vampieren laten zich liever niet zien overdag en ook BBC’s Dracula is geen uitzondering. Om de miniserie te promoten waren billboards te zien waar bebloede staken in gestoken waren. Aan de zijkant van de billboards was een lamp geplaatst en met het ondergaan van de zon wierpen de staken opeens een schaduw op in de vorm van Dracula’s hoofd. De uiting sluit goed aan bij de serie omdat Dracula in beide gevallen alleen tevoorschijn komt wanneer de zon al onder is.

Fake Newsstand – Columbia Journalism Review (Verenigde Staten)

De verspreiding van misinformatie vormt een groot probleem. Om mensen ervan bewust te maken dat ook zij mogelijk misinformatie verspreiden kwam Columbia Journalism Review met de Fake Newsstand. Bij deze krantenkiosk vond je imitatie kranten en tijdschriften met sensationele koppen. Elke publicatie bevatte een inzetstuk met daarin uitleg hoe men nepnieuws kan spotten om mensen aan te sporen hun vraagtekens te plaatsen bij wat men leest. Met de Fake Newsstand wist Columbia Journalism Review een relevant probleem op een interactieve manier in kaart te brengen. De campagne ontving een Golden Lion tijdens de Cannes Lions International Festival of Creativity 2019.

Street Vet – Purina (Frankrijk)

Dierenvoeding ’s merk Purina wilde aandacht vragen voor het belang van veterinaire controles en tegelijkertijd een oplossing bieden die makkelijk in het drukke leven van huisdiereigenaren zou passen. Voor de campagne werd er slim gebruik gemaakt van de omgeving: speciaal ontwikkelde mupi’s werden geplaatst op plekken waar veel honden langs liepen tijdens hun dagelijkse wandeling. Door middel van feromonen werden de honden aangespoord te plassen tegen de voet van de mupi. De urine werd vervolgens opgevangen en werd geanalyseerd om te testen op vier verschillende gezondheidsproblemen. Tenslotte werd er specifieke Purina voeding aanbevolen of werd er aangeraden een bezoekje te brengen aan de dierenarts. Dit laat mooi zien hoe een merk door middel van OOH kan inspelen op de behoeftes van hun doelgroep.

Memorials of Amsterdam – 4 en 5 mei comité (Nederland)

De groep mensen die de Tweede Wereldoorlog nog kan navertellen krimpt en hierdoor worden de verhalen uit die tijd in steeds mindere mate verteld. Daarom heeft Amsterdam 4 en 5 mei de taak op haar genomen om de verhalen van Amsterdammers tijdens de oorlog in leven te houden, om zo het verhaal te kunnen vertellen aan de volgende generatie. Op Bevrijdingsdag waren er in Amsterdam op verschillende plekken digitale mupi’s te vinden met verhalen uit de oorlog. Elke locatie vertelde een uniek verhaal dat zich ook op die plek in de stad heeft afgespeeld. De DOOH uitingen waren gekoppeld aan mobiel middels een QR-code. Door deze te scannen kon men het verhaal beluisteren op de telefoon. Lees hier ons eerder verschenen artikel over de campagne.

The Land of Free Press – Helsingin Sanomat (Finland)

De relatie tussen presidenten Putin en Trump en de vrije pers is op zijn zachtst gezegd moeilijk. In Rusland is er nauwelijks sprake van persvrijheid en in de Verenigde Staten ligt de persvrijheid tegenwoordig regelmatig onder vuur. Beide presidenten zouden voor een top naar Helsinki afreizen en nieuwsblad Helsingin Sanomat maakte van de gelegenheid gebruik om een statement te maken voor het belang van kritische en hoogwaardige journalistiek. Op de route van het vliegveld naar de top was de boodschap ‘Mr. President, welcome to the land of free press’ zichtbaar. Daarnaast werden verscheidene OOH objecten gesierd door oude krantenkoppen uit het nieuwsblad die de moeizame relatie tussen de presidenten en de pers lieten zien.

De bovenstaande campagnes vormen een mooie terugblik op het afgelopen jaar en we zijn benieuwd wat 2020 te bieden heeft voor (D)OOH!