Kinetic Masterclass ‘On the Road’: welke weg nemen we naar de toekomst? - Kinetic NL
Nieuws & Insights
Kinetic Masterclass ‘On the Road’: welke weg nemen we naar de toekomst?
11 juli 2019

De eerste masterclass van dit jaar vond plaats op 20 juni in Amsteldok, ons (relatief) nieuwe kantoor. De bijna 100 aanwezigen leerden tijdens deze editie over de laatste ontwikkelingen op het gebied van mobiliteit en weggebruik. Het aantal auto’s op de weg – een belangrijke doelgroep voor de OOH-markt – neemt al jaren gestaag toe. Maar met welke technologische innovaties moeten we rekening houden in de toekomst? Wat kunnen wij doen om deze groep zo efficiënt mogelijk te bereiken? En hoe krijgen we inzicht in deze complexe doelgroep?

Zeker na de recente uitspraak van de Gemeente Amsterdam om benzineauto’s vanaf 2030 volledig te verbieden, is mobiliteit een hot topic bij verschillende overheden. Weggebruik zou er in de toekomst wel eens volledig anders uit kunnen gaan zien, dus daar moeten wij als markt nu en in de toekomst slim op blijven inspelen.

Als eersten kwamen Nidal Ouaali en Thomas Dooves van Bureau DDZ aan het woord. Zij zijn vanuit hun positie als innovatieconsultants continu in gesprek met grote bedrijven en overheden en zijn dus op de hoogte van de mobiliteitsvraagstukken die spelen. Volgens hen moet de mobiliteit van de toekomst een stuk slimmer worden dan nu, om het groeiende aantal verplaatsingen aan te kunnen. Daarom moeten overheden steeds meer kijken naar de mens achter de burger, om te begrijpen wat hen letterlijk en figuurlijk beweegt. Zo zou het goed kunnen dat de tankstations van de toekomst bijvoorbeeld niet alleen voorzien in brandstof, maar ook in andere behoeftes zoals pakketbezorging. Of wellicht als hub van waaruit je de dronetaxi neemt naar je volgende bestemming: zolang de wensen van de reiziger maar centraal staan.

DAT.mobility is expert op het gebied van het inzichtelijk maken van verkeersstromen. Peter van der Mede doet dit al jaren voor overheden, maar nu ook in toenemende mate voor de media. Onlangs hebben zij gebruik gemaakt van GSM-data om het reisgedrag van Nederlanders in kaart te brengen. Het blijkt dat deze data tot op zekere hoogte goed in staat is om verplaatsingen te meten, maar GSM-data is nog niet specifiek genoeg voor kleinere verplaatsingen (zoals te voet of op de fiets). Daarnaast kan deze data niet real-time gebruikt worden.

Daarom zijn ze vorig jaar met Kantar aan de slag gegaan en hebben ze het Nederlands Verplaatsingspanel opgezet. De panelleden van Kantar wordt gevraagd om een app op hun telefoon te installeren waarbij hun GPS-locatie real-time wordt bijgehouden. Daarnaast zijn er van deze respondenten allerlei gegevens bekend, zoals hun demografische gegevens en hun product- en merkvoorkeuren. Hierdoor kunnen we inzicht krijgen in de complexe doelgroep on-the-go.

Ook Kinetic is druk bezig met het verzamelen van data over weggebruikers. Arno Buskop, Head of Digital Transformation & Data Products, is begin 2018 begonnen met dit project. Met name voor onze automotive klanten is het heel interessant om te weten wanneer welke type voertuigen op de weg te vinden zijn. Met behulp van data uit het NDW, de Nationale Databank Wegverkeersgegevens, kunnen we onderscheid maken tussen verschillende voertuigtypes op de snelweg (auto, bestelbus, vrachtwagen). Zo kunnen we bijvoorbeeld rijders van bestelbusjes targeten op het moment dat deze groep relatief het meest aanwezig is.

Nu is Arno bezig met de volgende stap in het project, want hoe meer specifieke data we hebben, hoe beter we de juiste doelgroep kunnen targeten. Om dit te doen, maakt hij gebruik van Artificial Intelligence. Arno bouwt met zijn team een neuraal systeem, wat getraind wordt om beelden van snelwegcamera’s te kunnen classificeren. Het systeem moet getraind worden om de voertuigen te herkennen vanuit verschillende hoeken, weersomstandigheden en lichtsterktes. Uiteindelijk is het doel om hiermee onderscheid te maken tussen verschillende type personenauto’s (SUV’s, sedans, stationwagens) of zelfs tussen verschillende merken.

De laatste spreker, Erwin Wijman, heeft veel geschreven over marketing en nog meer over auto’s. In zijn boeken ‘Wat je rijdt ben je zelf’, ‘Succes met je grote auto’ en ‘De geluksmachine’ leer je alles over wat het hebben van een auto zegt over jou en over je geluk.

Het blijkt dat het soort auto dat je rijdt, niet alleen bepaald wordt door je eigen wil maar ook in grote mate door de omgeving waarin je je bevindt. Erwin heeft onderzocht wat de invloed van je woonplaats is op de keuze voor je auto. Wat blijkt? Mensen rijden graag in dezelfde auto als hun buren. Op Terschelling rijden mensen graag een Volvo stationwagen, net als in Broek in Waterland. Een paar kilometer verderop, geen Volvo te bekennen. Volgens Erwin komt dit doordat mensen kiezen voor de auto die het best aansluit bij hun sociale omgeving.

Al met al leerden we dat we nog niet weten wanneer de grote veranderingen op het gebied van mobiliteit gaan plaatsvinden. Wel is het duidelijk dat de focus bij de media ligt op het vergroten van targetingmogelijkheden, zodat we snel op  veranderingen in kunnen spelen. Door middel van slimme tools krijgen we steeds meer inzicht in wie zich wanneer verplaatst, waardoor we onze klanten ook steeds beter kunnen servicen.

Als afsluiter van de middag genoten we van een gezellige borrel op het dakterras, waar als kers op de taart de zon ook nog eens ging schijnen!